aug 02

Something about the Swedish…

ABBA, Carola, Charlotte Pirelli (Nilsson), Lisa Nilsson, E-Type, Amy Diamond, A*TEENS, Velvet, Gyllene Tider, Roxette, Drömhus, Tess, Cecilie Vennersten, Jessica Folker og Alcazar er bare noen av de mest kjente svenske artister og grupper, vi har alle hørt noen av sangene deres. Man kan ikke nekte for at når man hører Carola sin «Fängat av en stormvind» så synger man med. Sommartider som vi hyler med på om de spiller den innimellom på en bytur, at vi hyler med og kan hvert et ord på Amy Diamond sin «What’s in it for me». At vi har klint til mange av Roxette sine slagere «It must have been love» eller «listen to your heart» er det vel ikke å legge skjul på.

Det er noe med disse svenskene, nesten alt gruppene eller artistene synger, så klistrer det seg hos oss nordmenn, eller verden over. Se bare på ABBA sin musikk, ALLE i verden vet hvem ABBA er, det er kanskje takket være MAMMA MIA! musikalen, men tenk, denne musikalen er oversatt til vanvittig mange språk, kinesisk, japansk, svensk, norsk, islandsk, finsk, tysk, fransk, you name it. Til og med dagens barn i barnehagen kan MAMMA MIA sangene og vet hvem ABBA var.

Jeg elsker det svenske språket, og synes at skånsk er utrolig morsomt, kanskje fordi det ligner på bergensk, men høres penere ut en bergensk. Dessuten, svenske sangtekster flyter med, jeg synes det er finere å høre svenske tekster, en mange av de norske tekstene. Dessuten, svenskene har noen enormt proffe vokalister.
Det er ikke bare sangere svenskene har, de har Astrid Lingren, de har mange bra TV-serier, filmer. Jeg kan fortsette i det uendelige, men skal fortsette med kun musikken.

Ikke nok med at svenskene sine artister er bra, men så har de fått øynene opp for VÅR egen Maria Haukaas Storeng. De har øyne for talent, for de lånte jo inn den norske fantastiske damen fra Norge for å synge sammen med en av deres artister Anna Sahlene (for dere som lurer, hun som spiller ANNA i alle barna i bakkebygerenda som gikk på barne-tv), i Melodifestivalen. Selvsagt var det jo en del nordmenn som hadde noe i mot dette, men det er noe med oss nordmenn som skal på død og liv trykke våre artister til brystet og bli sur når artistene blir oppdaget av andre. I lille musikknorge er det mange artister som ikke kommer noen vei, mens i Sverige kommer de bedre frem enn i Norge faktisk. Bare tenk på Lilyjets, jentene fra Norge, men som ble oppdaget i Sverige.
Melodifestivalen har alltid vært mye større i Sverige, enn Melodi Grand Prix er i Norge. Jeg husker da jeg var liten og vi hadde de svenske kanalene, så jeg ALLTID Melodifestivalen. Det svingte enda mer av de svenske melodiene, enn mange av de norske. Er det rart svenskene har kommet høyere enn oss på listen mange av årene i Eurovision Song Contest? Dessuten hermer vi norske etter svenskene, for eksempel Allsang På Skansen, er blitt vår Allsang på GRENSEN, og mange av artistene som synger på den norske grensen, er svenske artister. Hvorfor? Svenskene sine sanger er dem som klistrer seg. Jeg vet om mange som kan svenske Melodifestivalen sangene, men husker søren ikke hva Norge sitt bidrag til Eurovision var, men de svenske bidragene husker de.

Er det noe vi nordmenn må bli flinkere til, er det å slutte å gjøre narr av svenskene, men heller ta litt mer etter dem når det gjelder å gjøre stas på artistene våre. Jeg er faktisk mer stolt av at Maria er kjent i Sverige, enn at hun er kjent i Norge, for sånn sett, hun er allerede mer kjent i Sverige enn hun er i Norge. Men er stolt av at Maria er norsk!

Her kommer en del sanger jeg bare må legge ut, av svenske artister. Grunnen til at jeg legger ut, er at det er fine tekster i sangene OG de har en melodi som fenger. Vær snill å hør dem før dere uttaler dere med: sånn musikk liker jeg ikke. Her er det snakk om tekstene..;) og standaren på artistene. Ikke om man liker sånn type musikk eller ikke:P.

Carola-Evighet

Jan Johansen – Se På Mig


Tommy Nilsson – Öppna Din Dörr

Jill Johnson & Jan Johansen – Kommer Tid, Kommer Vår

Tess-One Love

Jessica Folker – How will i know

Hva synes dere om sangene? Noen som fikk en a-ha opplevelse som: åh, den sangen har jeg faktisk hørt mange ganger før? Hvilken sang likte dere best? Og synes dere Norge må bli flinkere å ta vare på de norske artistene?

13 kommentarer

 1. Jeg elsker svensk musikk 😉 Lena Philipsson og Alcazar <3 Og det er jo artig at söta bror liker Maria også :DJeg elsker svensk musikk 😉 Lena Philipsson og Alcazar <3 Og det er jo artig at söta bror liker Maria også 😀

 2. Så kult. Svensk musikk er konge :DSå kult. Svensk musikk er konge 😀

 3. Sto ute fra 18.30 til 21.30, da kom hun først på scenen, er det mulig og være så diva?! Men men, morro og ha sett hun da 🙂 Sto ute fra 18.30 til 21.30, da kom hun først på scenen, er det mulig og være så diva?! Men men, morro og ha sett hun da 🙂

 4. Visste ikkej Roxette er fra Sverige!Visste ikkej Roxette er fra Sverige!

 5. @Cathrine: jepp enig;) svensker er kule.

  @Kari: ja, det er det!!

  @Lotte: Herlighet..diva ja, hvertfall. Men sikkert en opplevelse ja.

  @Terese: gjorde du ikke, wow, vel, da lære du noe i dag da.@Cathrine: jepp enig;) svensker er kule.

  @Kari: ja, det er det!!

  @Lotte: Herlighet..diva ja, hvertfall. Men sikkert en opplevelse ja.

  @Terese: gjorde du ikke, wow, vel, da lære du noe i dag da.

 6. SV: Jeg har allerede bestilt den ene 😛 hehehe.SV: Jeg har allerede bestilt den ene 😛 hehehe.

 7. hehe, det var ganske morro å skrive det å=p Kom på litt i ettertid som jeg skrev på også=p hehe=) Bra dere likte det=)hehe, det var ganske morro å skrive det å=p Kom på litt i ettertid som jeg skrev på også=p hehe=) Bra dere likte det=)

 8. hehe, det var ganske morro å skrive det å=p Kom på litt i ettertid som jeg skrev på også=p hehe=) Bra dere likte det=)hehe, det var ganske morro å skrive det å=p Kom på litt i ettertid som jeg skrev på også=p hehe=) Bra dere likte det=)

 9. Anonym sier:

  Du skriver sykt bra 😉 Jeg er veldig enig med deg. Vi må ta vare på våre talentfulle aritister. Og vi må nok se på nabolandet vårt med andre øyne. Selv om det er ting vi ikke kan fordra (for sånn vil det jo alltid være), så kan vi heller fokusere på det som er bra. Som f.eks Sveriges gode sans for musikk, og Sveriges gode måte å ta vare på sine artister og gi dem det de fortjener 🙂 Svens musikk er kult!
  SV: Jeg også liker best Dirty Dancing (1), men den så jeg for ikke så lenge siden. Det er HERLIG rytme i musikken i DD (2), ja ;D Det ble forresten Notting Hill.. Hehe :)Du skriver sykt bra 😉 Jeg er veldig enig med deg. Vi må ta vare på våre talentfulle aritister. Og vi må nok se på nabolandet vårt med andre øyne. Selv om det er ting vi ikke kan fordra (for sånn vil det jo alltid være), så kan vi heller fokusere på det som er bra. Som f.eks Sveriges gode sans for musikk, og Sveriges gode måte å ta vare på sine artister og gi dem det de fortjener 🙂 Svens musikk er kult!
  SV: Jeg også liker best Dirty Dancing (1), men den så jeg for ikke så lenge siden. Det er HERLIG rytme i musikken i DD (2), ja ;D Det ble forresten Notting Hill.. Hehe 🙂

 10. hoho, kjæresten min var forelsket i Carola da han var mindre :Phoho, kjæresten min var forelsket i Carola da han var mindre 😛

 11. «How Will I Know» var skikkelig fin!<3″How Will I Know» var skikkelig fin!<3

 12. Helt ærlig, så syns jeg ikke at norge har så mange flinke artister, mange av de er så overdramatisert! Men det er jo bare min mening da.

  –> Jeg hadde en fjordingsvallak på 9 år som het julius ;-)Helt ærlig, så syns jeg ikke at norge har så mange flinke artister, mange av de er så overdramatisert! Men det er jo bare min mening da.

  –> Jeg hadde en fjordingsvallak på 9 år som het julius 😉

 13. SV: Takk :DSV: Takk 😀

Skriv et svar