okt 15

This dog don't bite…

Daniel & Lexie

Daniel & Lexie. Her er begge 4 år gamle, de har et kjempespesiellt bånd, han er allergisk, men hindrer ikke han i å leke med henne. Han sovnet under bordet mens han holdt rundt henne, hun flyttet seg ikke før han våknet.

Tenkte eg skulle ta opp et tema som virkelig opptar meg, og det er temaet med barn og dyr.

Når jeg som hundeeier er på tur med hunden, treffer jeg alltid på foreldre og barn, det slår ikke feil. De fleste foreldrene blir begeistret og de fleste spør pent om å få hilse på. Men så er det disse overhysteriske voksne som drar ungene unna med en gang de ser en hund på avstand Hva er det med det?

Disse foreldrene er kanskje dem som ikke er vant med dyr eller har en skremmende opplevelse med dyr fra barndommen. Men til dere, ikke la frykten gripe tak i barna deres også. La barna få prøve ut å klappe dyr eller nærme seg dyr selv om dere selv ikke er så begeistret for dem selv. Alle hunder, hester, katter osv skal ikke feies under samme kam. Er du bitt av en hund, er det ikke alle hunder som biter, angrepet av katt, det er ikke alle katter som er sånn.

Det mange av disse barna ikke lærer seg, er respekt for dyrene. Så det første de gjerne gjør når dem får nærkontakt med dyr, er å gyve løs på dem, slår, drar i dem osv.. og det ender dessverre med bitt. Noe dyrene ikke kan hjelpe for, i og med at dem blir slått, vil jo dem helst komme seg unna, og gjør det dem kan for å rømme. Barna har nemlig lært seg at dyr er farlige, så de må skremmes og helst med vold, mens dyrene aner fred og ingen fare og får gjerne seg en smell og tar igjen. I naturen kjemper jo dyrene for livene sine, så dette er jo helt normalt. Men det er da flere dyr hvert år som må avlives fordi dem har bitt et barn. Noen av disse hundene/eierne har selvsagt skyld i bitingen, men jeg mener at halvparten av disse barna som blir bitt, eller rette sagt forlendrene til disse barna har kanskje mye skyld i at det blir bitt. Og grunnen er at barna har hatt for lite kontakt med dyr og vet ikke hvordan de skal oppføre seg blandt dyr og blir bitt.

Nå er ikke kuren mot at barn skal omgås dyr å reise noen ganger i dyreparken i Kristiansand, tvert i mot. Der er de fleste dyrene inngjæret, noen får man nærkontakt med, andre ikke. Men nå snakker jeg om de dyrene mennesker møter gjerne hver dag, hund, katt, hest osv. Da hund spesielt. De fleste hundeeiere i Norge i dag har kontroll på hundene sine, dessverre er det dem som ikke har det, men de ser man sjeldnere og sjeldnere. Om en hund er aggressiv mot noen andre hunder, betyr det ikke at de er slik mot mennesker. Min hund for eksempel kan være en dust mot enkelte andre hunder, men har aldri gjort et menneske noe.

La meg bare få trekke frem en hel del positive ting med hest og hund spesielt.

Hunden:

*blir brukt i utlandet som assistenter for barn med dysleksi. Barna leser for hundene, høytlesing for å øve seg. Hunden dømmer nemlig ikke barnet, og barnet får meg selvtillitt og blir mye bedre til å lese, der av bedre til å skrive fordi jo mer du leser, jo flinkere blir man med rettskriving.

*blir brukt som assistenter for barn i rullestol eller blinde barn. Det er den stille hjelperen, ingen oppgave er for dum til å hjelpe med og de er like glad for hver eneste oppgave de får av sitt barn/menneske

*barn med ADHD blir roligere av å ha hund i hus, jo mer du klapper en hund, jo mer slapper kroppen av, fordi hunden sitt rolige gemytt smitter over på barnet. Gi et barn med problemer med sinne og raserianfall en hund som skal trenes, og barnet blit opptatt av noe annet enn hva som kan irritere og skape raserianfall.

Hest:

*Barn og ungdom som driver med hest, steller hest osv, lærer seg tidlig ansvar for et levende vesen.

*selvfølelsen av å ha kontroll på et slikt dyr og respekten fra et slikt dyr er ubeskrivelig.

*man får god balanse av å ri, ikke minst finmotorikk og kordinasjon blir styrket av å ri.

*barn med handicap får styrket muskler og ledd, ikke minst får de en spesiell kontakt med dyrene som ikke dømmer dem for dem de er. Det er helt spesielt å se bånd mellom hester og disse barna med litt andre behov enn oss.

*det å drive med hest styrker konsentrasjonen.

kunne lagt ut enda mer her, men tror dere tar poenget. Til alle dere som har barn, småsøken, tenker på å få barn, passer barn osv..vær så snill å ikke vær overhysteriske og beskytte barna deres mot dyrene. Barn trenger ikke den ballasten med å være redd dyr, for det er noe de kommer til å møte i sin hverdag, så lenge de lever.

Nå snakker jeg også for dem med allergier, ja, hold barna mest mulig borte fra de dyrene de ikke tåler, men ikke vær hysterisk, forklar på en god måte hvorfor. ALDRI fortell barna at dyr er farlige, for det er de ikke.

Natalie og Sonny

Natalie og Sonny: Dette er datteren til en av mine beste venninner. Hun er vokst opp med hest, moren og faren driver med hest. I en alder av 4 er hun dreven og hun er fantastisk flink for å være så liten.

Nå skal det sies, selv om jeg er redd for kuer, griser og sauer, så skal jeg aldri la mine barn bli redd det, med mindre de synes dem er skumle selv.

Hva mener dere om temaet, er dere enig?

Veronica S

Veronica S

17 kommentarer

 1. Hilde sier:

  Jeg er helt enig med deg 🙂

 2. Barn har godt av å ha dyr rundt seg!

 3. Marianned sier:

  Dyr er fantastiske, og jeg er helt enig med deg.

  Nydelig bilde av de to gode vennene :):)

 4. Jeanette sier:

  Jeg er enig! Det er ofte sånn at om du har dårlige erfaringer med dyr, så tror du at alle dyrene er på samme måte..

  Bildene var veldig søte:)

 5. Hilde sier:

  SV: hihi, ja, han er en liten søting <3 Det er din og btw! Hvor gammel er den?

  Hehe, jeg var sånn som deg når jeg hadde langt hår. Da likte jeg hvordan frisøren ordnet det men fikk det aldri til selv. Men av en eller annen grunn er det motsatt nå når jeg har kort hår :-S

 6. Tina Mjånes sier:

  Jeg jobber på solbrød 😉 rett ved siden av 😉

 7. Veronica S sier:

  @Hilde: godt å høre;)

  @Maria Stenersen: Ja, veldig godt av det.

  @Marianned: ja, de er det. Tusen takk;)

  @Jeanette: helt enig Jeanette;) tusen takk;)

  @Hilde: tusen takk, hun er 6 år nå;) fikk det ikke til når jeg hadde kort heller jeg;) hehe.

  @Tina Mjånes: aha;)

 8. Anne-Birthe sier:

  Herlige bilder! Og jeg liker det du tar opp her, veldig viktig at barn lærer hvordan de skal oppføre seg rundt dyr og at de får oppleve de positive sidene ved dyr 🙂

 9. monica sier:

  sv: Har du sett den filmen på youtube der man lærer dansen steg for steg?=) Den er genial!;)

 10. Isabell sier:

  Sv: Jeg gikk design & håndverk i fjor ^^ Går på design og tekstil i år 😀 Jaa vi ble veldig gla 😀 Gleder meg til å få det til å se ut som en kjole 😀

 11. Kari sier:

  SV: Takk for musikktips søta 🙂 Hadde du en fin fredagskveld?

 12. Hilde sier:

  Dyr vil deg aldri noe vondt, mener jeg. Er de «slemme», så er det fordi du har gjort noe de ikke liker, for å si det sånn.

 13. IsabellVell sier:

  SV: Så sant, så sant 😀

 14. Gudrun Jona sier:

  Jeg synes der er kjempeviktig at barn lærer seg å vokse opp blandt dyr. Å kunne forholde seg til andre skapninger er noe man tenger. Det er rett og slett litt trist med barn som nesten læres opp til at dyr er farlige.

  Jeg elsker dyr <3

 15. Veronica S sier:

  @Anne-Birthe: takker vennen;) jepp, det er så mange fler positive sider med dyr enn negative;)

  @monica: Jepp, den har jeg sett;) hehe.

  @Isabell: du får legge den ut på bloggen når den blir kjole;)

  @Kari: jada, hadde det;) du og?

  @Hilde: Helt enig, bra sagt Hilde;)

  @IsabellVell: jeppers:P

  @Gudrun Jona: kunne ikke vært mer enig du;) jeg også elsker dyr;)

 16. Ja, barn har veldig godt å ha dyr rundt seg. Jeg var nesten ikke redd noen dyr som liten, dette er nok fordi jeg har vært nær såpass mange dyr tidligere. MEN, det er viktig å trekke barna unna dersom en diger løshund springer forbi.. men det er vel noe annet 😛

 17. Veronica S sier:

  @Karoline Madeleine: ja, det er noe helt annet, for man vet ikke åssn den hunden gjerne er;) så bra at du har hatt masse dyr rundt deg da;)

Skriv et svar