mar 15

Atter en søndag

Og denne søndagen blir reprise søndag som «vanlig». Er ikke så alt for lenge til Gossip Girl reprisen, og etter der er det Unge Mødre reprise, og etter der er det en ny episode av Himmelblå. Sistvente serien er jeg blitt veldig glad i, noe av det beste NRK har kommet med av serier siden «Kar for sin kilt» gikk for noen år siden.

I dag har jeg vært på tur i skauen igjen med hunden, måtte inn i tykkeste skogen for å leke ball i dag, for det er fint vær i Bergen i dag, og da titter jo diverse Bergensere nesen sin ut og setter kursen mot fjellet. Og enkelte har med seg sånne hunder som min hund ikke liker, og da er det best å krype over røtter og døde trær, krysse fingre for at man finner veien ut igjen, også kaste ball:P

Slankepress

Fikk en sms i går om at en jeg har gått på rideskole med er innlagt på sykehuset pga anoreksi. Denne jenten har alltid vært kjempeslank, og bare helt fantastisk. I disse 11-12 årene jeg ikke har gått på rideskole med henne, har vi hatt litt sporadisk kontakt over mail (hun er motstander av facebook :P) for hun flyttet til sørlandet med familien sin og begynte i en stall der.

Da vi var små, var virkelig stallen et fristed, der man ikke ble bedømt etter utseende, men etter hvor flinke vi var med hester og hvor mye vi faktisk la sjelen vår i arbeidet rundt hest og i ridetimer. Om man var tykk, tynn, hvit, sort, rød eller grønn, så gjorde det ingenting. Vi hadde alle sånn skikkelig godt samhold.

Det var alltid det stedet vi følte oss hjemme, hun ble mobba på skolen pga dysleksi, jeg ble mobba fordi jeg alltid har hatt litt mer kilo enn de andre på kroppen. Men i stallen, der var det ingen som mobbet, fordi vi var faktisk veldig flink med det vi holdt på med.

Dessverre forandrer ting seg, for nå i denne tid, altså 10-12 etter, så er det blitt enda mer fokus på kropp og utseende, til og med i stallen. Her kan man ri som en potetsekk og ikke kunne det dugg om hva man holder på med, men blir likevel godtatt for du har en hest som er verdt noen 100 000 eller rideklær av det siste nye. I hvertfall i den stallen hun har hesten sin (som heller ikke var godtatt siden dette er en middels stor islandshest), for etterhvert som noen av de yngre jentene og noen nye jenter ble medlemmer av stallen, så begynte de å fryse henne ut. Slanke menneske ble fortalt at hun var for stor og tykk til hesten sin, og dette har vel pågått i 6 år eller noe.

Men nå har det tydeligvis sagt stopp… og jeg får så vondt inni meg, for hun er et sånt nydelig vesen og hun er virkelig flink med det hun holder på med. Jeg blir så sint, jeg har vært skikkelig heldig med den stallen jeg er i, for der er det en fin blanding mellom ridemennesker og travmennesker og er ingen som gidder å kommentere åssn du ser ut, så lenge man tar seg av den hesten man har med å gjøre.

Akkuratt nå har jeg lyst til å reise til sørlandet og bare skjelle ut disse menneskene som har fått min gamle-venninne på sykehus. Om det ikke er nok i media om slankepress og «sånn-og-sånn-må-man-se-ut» saker, så skal man begynne i stallene også, er nok ikke bare denne stallen på sørlandet.

Hva er det med mennesker som ikke kan bare godta at folk er forskjellig? jeg mener, tenk så kjedelig verden hadde vært om alle gikk rundt i samme klær, alle hadde samme kroppsfasong osv… Er det ikke det som man står for i meninger og hvordan man er som person som teller? Jeg har ikke noe i mot slanke, pene mennesker, heller ikke mot dem som har litt ekstra kilo på kroppen.. så lenge de er snill og de kan  ha egne meninger.

Er det media som skal få styre hvordan ideal-jenten skal være? Kan vi ikke bare godta hverandre slik som vi er, i stedet for disse treningshysteriene og slankehysteriene? Er ikke alle som har råd til å melde seg inn i treningsenter, og det er mange folk (som meg selv) som liker best å bruke naturen som treningssenter, frisk luft og gode løpe og turveier.

Merker at jeg blir veldig engasjert når det kommer til slike saker, men jeg blir så sint over at folk hele tiden skal dømme utseende til folk, og er dritlei se og hør forsider som forteller oss om Britney Spears har gått opp eller ned en bikini str, eller om Angeline Jolie sjokkslanker seg, er jo ikke rart kjendisene blir sykelig tynne, for folk dømmer dem hele tiden etter utseende, og gjerne ikke etter hvor flink de er som skuespillere. Man hører liksom alltid: her er en film med en sexy Angeline Jolie eller Kate Hudson, i stedet for å skrive at det er en god skuespiller prestasjon av Angelina eller Kate, eller hvem det enn måtte være.

Ta for eksempel han radiomannen som herset med Mira Craig sin vekt, han må ha hatt fritidsproblemer, for Mira ser jo faktisk ut som sunnheten selv, vakker og med former, slik en jente skal være. Samme med dem som begynner å herse med Maria Haukaas Storeng sin vekt.. hun også er en sunn dame, med former.

Og den dagen jeg skal ut å finne meg en mann, så er ikke jeg den som ender opp med den slankeste jeg finner. En mann skal også ha litt kjøtt på kroppen. Men uansett, så lenge jeg liker personligheten hans, så er det det som gjelder.

Synes dere det er for mye kropsfiksering i media?

11 kommentarer

 1. Ja, himmelblå er bra! 🙂 Bør få noe for alle lisespengene :PJa, himmelblå er bra! 🙂 Bør få noe for alle lisespengene 😛

 2. Anonym sier:

  @Linn Jones: ja, hehe, noe bra må man nesten få for pengene;)@Linn Jones: ja, hehe, noe bra må man nesten få for pengene;)

 3. Det er alt for mye fokus på slanking og generelt slanke mennesker i media. Skal vi leve opp til kjendisene, så har vi virkelig en stor jobb forran oss. Merka godt til dette slankepresset etter jeg fikk sønnen min. «Alle» andre kom i form igjen, og passet inn i sine gamle klær etter 1-6 uker. Der gikk jeg og sleit en stund med å få av meg kiloene, så for meg tok det 1,5 år. Jeg skal ikke akkurat si at jeg følte meg så høy i hatten da nei, og jeg følte at alle andre så ned på meg, og lurte på om jeg rett og slett bare var lubben, eller om jeg venta en til. Men å være for tynn er heller ikke gøy. Jeg har vært i den enden av rekka også. På barneskolen ble jeg kalt skjelettet fordi jeg var så tynn. Ribbebeina stakk ut over alt, og jeg hadde alt for lite fett på kroppen. På ungdomsskolen ble jeg erta litt fordi jeg hadde «ridebukselår». En kan ikke høre på hva media og andre mener er perfekt. Så lenge en er fornøyd med seg selv, så burde en være fornøyd. Det vil alltid være folk som kritiserer hvordan en ser ut, uansett.Det er alt for mye fokus på slanking og generelt slanke mennesker i media. Skal vi leve opp til kjendisene, så har vi virkelig en stor jobb forran oss. Merka godt til dette slankepresset etter jeg fikk sønnen min. «Alle» andre kom i form igjen, og passet inn i sine gamle klær etter 1-6 uker. Der gikk jeg og sleit en stund med å få av meg kiloene, så for meg tok det 1,5 år. Jeg skal ikke akkurat si at jeg følte meg så høy i hatten da nei, og jeg følte at alle andre så ned på meg, og lurte på om jeg rett og slett bare var lubben, eller om jeg venta en til. Men å være for tynn er heller ikke gøy. Jeg har vært i den enden av rekka også. På barneskolen ble jeg kalt skjelettet fordi jeg var så tynn. Ribbebeina stakk ut over alt, og jeg hadde alt for lite fett på kroppen. På ungdomsskolen ble jeg erta litt fordi jeg hadde «ridebukselår». En kan ikke høre på hva media og andre mener er perfekt. Så lenge en er fornøyd med seg selv, så burde en være fornøyd. Det vil alltid være folk som kritiserer hvordan en ser ut, uansett.

 4. Anonym sier:

  @Theri: er enig med deg. Er ikke alle som kommer seg ned i sin gamle vekt etter dem har født på 1,5 år en gang. Og det er ikke lett å være for tynn eller for tykk heller;) verden er rar:) hehe@Theri: er enig med deg. Er ikke alle som kommer seg ned i sin gamle vekt etter dem har født på 1,5 år en gang. Og det er ikke lett å være for tynn eller for tykk heller;) verden er rar:) hehe

 5. Anonym sier:

  Jeg er fullstendig enig med deg, fokuset på slanking er blitt alt for stort! Selv er jeg ikke en kraftig person og ser på meg selv om normal og kanskje av og til litt for tynn. MEN alikevel kan jeg sitte å tenke at jeg må slanke meg og få strammere lår, mage osv.. når jeg leser i diverse magasiner, nettshopping hvor det er avbildet av jenter med laange bein og perfekte kropper (som oftest). Jeg blir så utrolig sint på meg selv!
  Utrolig trist at dette har påvirket venninnen din, jeg har selv ridd og vet hvordan det er i en stall – det er trist at det har blitt som det har blitt. Håper venninnen din kommer seg opp på beina igjen, fortest mulig! :)Jeg er fullstendig enig med deg, fokuset på slanking er blitt alt for stort! Selv er jeg ikke en kraftig person og ser på meg selv om normal og kanskje av og til litt for tynn. MEN alikevel kan jeg sitte å tenke at jeg må slanke meg og få strammere lår, mage osv.. når jeg leser i diverse magasiner, nettshopping hvor det er avbildet av jenter med laange bein og perfekte kropper (som oftest). Jeg blir så utrolig sint på meg selv!
  Utrolig trist at dette har påvirket venninnen din, jeg har selv ridd og vet hvordan det er i en stall – det er trist at det har blitt som det har blitt. Håper venninnen din kommer seg opp på beina igjen, fortest mulig! 🙂

 6. HELT enig med deg. Herregud altså, hva er det som er galt med å se normal ut, og ikke være tynn som en fyrstikk? Synes det er flott med kjendiser som ser helt normale ut og som ikke gir etter for slankepress. Vi har alle sammen våre «feiler», det gjør ikke at vi er mindre verdige i forhold til andre som på utsiden kan virke perfekte. Mennesker som dømmer og rakker ned på andre på grunn av utseende, burde virkelig tenke seg om to ganger før de går ut døra… Tror ikke de tenker over hvor mye de faktisk kan skade andre med ordene og handlingene sine. Det er det indre som teller uansett; er du vakker på innsiden så er du etter min mening vakker på utsiden også. Det var et godt innlegg du har skrevet her, vennen 🙂 HELT enig med deg. Herregud altså, hva er det som er galt med å se normal ut, og ikke være tynn som en fyrstikk? Synes det er flott med kjendiser som ser helt normale ut og som ikke gir etter for slankepress. Vi har alle sammen våre «feiler», det gjør ikke at vi er mindre verdige i forhold til andre som på utsiden kan virke perfekte. Mennesker som dømmer og rakker ned på andre på grunn av utseende, burde virkelig tenke seg om to ganger før de går ut døra… Tror ikke de tenker over hvor mye de faktisk kan skade andre med ordene og handlingene sine. Det er det indre som teller uansett; er du vakker på innsiden så er du etter min mening vakker på utsiden også. Det var et godt innlegg du har skrevet her, vennen 🙂

 7. Bra du engasjerer deg.. Synes synd på jenten:/Bra du engasjerer deg.. Synes synd på jenten:/

 8. Eg synst det er veldig mykje fokus på kropp og utsjånad i mediaEg synst det er veldig mykje fokus på kropp og utsjånad i media

 9. Anonym sier:

  @Iselin: Har vi ikke alle det sånn? men som du sier, er til syvende og sist media som påvirker. Tusen takk, ja det er følt hvordan det har blitt i noen staller.

  @Anja: Takk vennen:) Er helt enig med deg!

  @Karoline: jeg kan jo ikke la være å engasjere meg;)

  @Therese Kristina: hmm@Iselin: Har vi ikke alle det sånn? men som du sier, er til syvende og sist media som påvirker. Tusen takk, ja det er følt hvordan det har blitt i noen staller.

  @Anja: Takk vennen:) Er helt enig med deg!

  @Karoline: jeg kan jo ikke la være å engasjere meg;)

  @Therese Kristina: hmm

 10. Det eg bryr meg minst om er kem som har fått opp og ned i vekt! Ser eg er overskrift der det står «************* har gått opp i vekt gidder eg ikkje gå inn på sida en gang.Det eg bryr meg minst om er kem som har fått opp og ned i vekt! Ser eg er overskrift der det står «************* har gått opp i vekt gidder eg ikkje gå inn på sida en gang.

 11. Anonym sier:

  @Terese, ikke eg heller egentlig, men i papirutgaver er det litt vanskeligere å unngå.@Terese, ikke eg heller egentlig, men i papirutgaver er det litt vanskeligere å unngå.

Skriv et svar