jul 27

De vokser opp så fort…dessverre…

Hva er det med utviklingen hos «småtasser» for tiden egentlig? De har ikke kommet i tenårene, de fleste av jentene har vel ikke fått menstruasjon enda, men likevel er sexpresset kjempestort.
Leste to artikkler 1 & 2, på VG nett, og ble egentlig veldig sjokkert over utviklingen fra da jeg var 12 år gammel, greit, det er 11 år siden. Da var det stort å bare holde en gutt i hånden når andre så det. Det var da vi staret med å gi guttene klem når vi møtte dem, litt småflue med drømmende blikk i øynene. På klassefestene var det en del overtaling som skulle til for å få guttene ut på dansegulvet og danse klinedansen, eller som vi kallte for «slow» den gangen. Og ikke minst kyss, klapp og klem leken, der det ble mest fnising og ingen kyss, klapp eller klem.

Vi hoppet tau i skolegården, vi lekte hjørnetikken og ikke minst, vi måtte ha fadderbarna våre fra 1 klasse på ryggen noen runder rundt skoleplassen i hvert frikvarter. Vi holdt på å le oss ihjel når vi hadde «Hvordan lage barn» undervisning i O-Fags timene. Greit, det var mye mobbing i den tiden på barneskolen, om man var for tykk, for tynn, brukte briller osv. Men kommentarer som «du er i allefall ikke sexy» eller «hvem vil kline med deg». Mobbing..ja, sexuelt relatert..nei. Selvsagt, det var jo noen «utskudd» i klassen som var veldig opptatt av disse tingene, men det var dem som holdt til med «de kuleste på barneskolen» eller «gi faen i alt gjengen, som hadde foreldre som gidde faen i alt«.

I gaten hjemme lekte vi sammen, gutter og jenter, i alderen 3-13 år. Mange av oss badet fortsatt nakne i plastbassengene på plenen i boretslaget, for ingen var noe opptatt av om man blottet verken pupper, rumper eller «tissemenn». Vi skjønte at vi var forskjellige, men det var jo alle jenter og gutter. Guttene hadde lengre tiss en jentene fordi da var det lettere å lage baby med jentene. Men da skulle jo man være gift og voksen, slik som foreldrene våre var. Mens i mellomtiden kunne man være venner og bade nakne i badebassenget sammen. Vi jentene på 11-12 år gikk i badedrakter. Ikke for å dekke oss til, men fordi det var fint med badedrakter. Og guttene på samme alder hadde som regel badebukser på, fordi at det hadde de sett faren gå med.

Mens nå blir barn ned i 3 års alderen tildekket med to-delte badedrakter og de lager mini-bikiner med push up for noe som ikke er der.. hva er det som har skjedd?

Det var vel i 8 klasse vi jentene var begynt å bli litt mer «modne». Sommeren hadde vi jentene og guttene utviklet oss litt mer. Mange av oss fikk mensen i løpet av sommeren (som vi ringte til hverandre om og gren i telefonen til bestevenninnen. For vi hadde fått «vulkanen» som vi kalte det så pent på barneskolen). Guttene hadde vi begynt å vise litt mer interesse for og hormonene våre var begynt å løpe litt mer løpsk. Men ikke i den for stand at vi tenkte å ligge med guttene, neida, vi vare synes de var kjempesøte og stilige.

Det var også i slutten av 8 klasse denne American Pie bølgen kom, dere kjenner vel alle til de filmene. Klassefester der vi satt annenhver jente og gutt i sofaen under et teppe og så American Pie. Noen var kjærester og tatt det store skrittet til «tungekyssing», mens vi andre var ikke kjærester men holdt hvernadre i hånden fordiom, fordi vi var venner. Ja, så lenge ikke det var andre enn vår klasse sammen da, for da var vi alltid to stk som hele tiden ble mobbet.

I 9 klasse begynte vel de første å prøve å ha sex, det første kjæresteparet i klassen. Det var også disse som først smakte alkohol (i 8 klasse), og de som hang mest med «vi gir faen i alt fordi foreldrene våre gir faen i alt barna» fra barneskolen. I 10 klasse var det vel 8 stykker i alt av 150, 10 klassinger som vi visste om som hadde «gjort det».

Videregående var vel da vi alle kjente «presset» begynte å komme. For da ble de fleste 16, og da hadde fått «sengelappen». Og da var man lovling OG man var på vei inn for å bli voksen. Voksenbillett på bussen, båt, ferge osv. Ikke lovlig til alkoholens verden da, men mer moden, omtrent helt ferdig med puberteten og noen av oss, helt klar for å ha sex med kjæresten.

Synes media fokuserer alt for masse på sex, og selvsagt blir «småtassene» påvirket. De er i stadiet der de skal finne seg selv, og ser et glansbilde på mang en high-school filmer og serier hvordan ting «skal» være. Det de nesten aldri blir opplyst om, er at high-school elevene der er faktisk 16 år gamle (eller de som spiller skal være en 16 år gamle). Kan vi ikke la barn bare være barn? fra 0-12 år, så er man barn, 13-19 er man tenåringer. Vi kan ikke la våre barn bli alt for Amerikanisert. Og vær så snill, foreldre, ikke la deres små skjønne barn smøre seg inn med brunkrem til de ser oransj ut i ansiktet, med stygge skiller. Om de på død og liv vil bruke sminke, lær dem det eller send dem på kurs, så de lærer seg å sminke seg. Og ikke bruk ordet «sexy» om deres 12 år gamle jenter eller gutter. Det ordet lærer de seg tidlignok selv, men man trenger ikke å forsterke det med å bruke det hjemme.

Det er ikke meningen å krenge noen med å kalle dere «småtasser» om dere er i denne alderen og leser. Men det er for å fremme et poeng.

Hva synes dere lesere…synes dere «småtassene» begynner å bli for fort voksne?

For dere på min alder, kjente dere sex-presset på kroppen når dere var 12 år gamle?

14 kommentarer

 1. Den har eg ikkje høyrt 🙂 Kanskje eg må gjere det.Den har eg ikkje høyrt 🙂 Kanskje eg må gjere det.

 2. Anonym sier:

  Syntes de som går på barneskolen ser ut som de er ferdig på ungdomsskolen og vel så det noen ganger! Syntes de som går på barneskolen ser ut som de er ferdig på ungdomsskolen og vel så det noen ganger!

 3. Jeg synes det er fryktelig synd at så mange barn må vokse opp så fort. Ikke bare fordi samfunnet sier det, men også på grunn av foreldre som legger problemene sine over på barna..Jeg synes det er fryktelig synd at så mange barn må vokse opp så fort. Ikke bare fordi samfunnet sier det, men også på grunn av foreldre som legger problemene sine over på barna..

 4. Anonym sier:

  veldig bra skrevet! er helt enig 🙂 veldig bra skrevet! er helt enig 🙂

 5. Anonym sier:

  Ja, sjøen er den beste plassen å være når en skal tenke 🙂
  Helt enig, barna blir tvunget til å vokse opp alt for fort…det blir helt feil :/Ja, sjøen er den beste plassen å være når en skal tenke 🙂
  Helt enig, barna blir tvunget til å vokse opp alt for fort…det blir helt feil :/

 6. Jeg er helt enig i det du skriver her! Skjønner ikke hvordan det har blitt, og hvordan det kunne bli sånn. Føler barn ikke er barn lenger. Med en gang de entrer barnehageporten blir alt bare press og mas, for mye begynner allerede der nemlig (ikke med sex og sånt, men med mye andre ting).Jeg er helt enig i det du skriver her! Skjønner ikke hvordan det har blitt, og hvordan det kunne bli sånn. Føler barn ikke er barn lenger. Med en gang de entrer barnehageporten blir alt bare press og mas, for mye begynner allerede der nemlig (ikke med sex og sånt, men med mye andre ting).

 7. Jeg er helt enig i det du skriver her! Skjønner ikke hvordan det har blitt, og hvordan det kunne bli sånn. Føler barn ikke er barn lenger. Med en gang de entrer barnehageporten blir alt bare press og mas, for mye begynner allerede der nemlig (ikke med sex og sånt, men med mye andre ting).Jeg er helt enig i det du skriver her! Skjønner ikke hvordan det har blitt, og hvordan det kunne bli sånn. Føler barn ikke er barn lenger. Med en gang de entrer barnehageporten blir alt bare press og mas, for mye begynner allerede der nemlig (ikke med sex og sånt, men med mye andre ting).

 8. Vi kan ikke la våre barn bli alt for Amerikanisert. – liten kommentar; barn er barn lengere i usa 😉 vi er mye tidligere ut og «billigere» enn de. Jeg har bodd i USA, og de har blant annet aldersgrenser som holder de unge litt lengere. Feks ikke alkohol før de blir 21 år. Seff er det unntak, men når jeg sammenligner folkene, så er vi en gooood del verre 😉 hallo, våre 14 – 15 åringer ser ut som de er 20, og bruker bikinier mindre enn fy.. det er vi nordmenn som er verst.. helt sykt egentlig. enig i det meste du skrev, godt innlegg :)Vi kan ikke la våre barn bli alt for Amerikanisert. – liten kommentar; barn er barn lengere i usa 😉 vi er mye tidligere ut og «billigere» enn de. Jeg har bodd i USA, og de har blant annet aldersgrenser som holder de unge litt lengere. Feks ikke alkohol før de blir 21 år. Seff er det unntak, men når jeg sammenligner folkene, så er vi en gooood del verre 😉 hallo, våre 14 – 15 åringer ser ut som de er 20, og bruker bikinier mindre enn fy.. det er vi nordmenn som er verst.. helt sykt egentlig. enig i det meste du skrev, godt innlegg 🙂

 9. Vi kan ikke la våre barn bli alt for Amerikanisert. – liten kommentar; barn er barn lengere i usa 😉 vi er mye tidligere ut og «billigere» enn de. Jeg har bodd i USA, og de har blant annet aldersgrenser som holder de unge litt lengere. Feks ikke alkohol før de blir 21 år. Seff er det unntak, men når jeg sammenligner folkene, så er vi en gooood del verre 😉 hallo, våre 14 – 15 åringer ser ut som de er 20, og bruker bikinier mindre enn fy.. det er vi nordmenn som er verst.. helt sykt egentlig. enig i det meste du skrev, godt innlegg :)Vi kan ikke la våre barn bli alt for Amerikanisert. – liten kommentar; barn er barn lengere i usa 😉 vi er mye tidligere ut og «billigere» enn de. Jeg har bodd i USA, og de har blant annet aldersgrenser som holder de unge litt lengere. Feks ikke alkohol før de blir 21 år. Seff er det unntak, men når jeg sammenligner folkene, så er vi en gooood del verre 😉 hallo, våre 14 – 15 åringer ser ut som de er 20, og bruker bikinier mindre enn fy.. det er vi nordmenn som er verst.. helt sykt egentlig. enig i det meste du skrev, godt innlegg 🙂

 10. SVAR: Jeg har faktisk tenkt å lese boken, på engelsk! Anbefales det, jeg vet ikke?

  Tusen takk for tipset om vannblemmen! Nå skal jeg finne fra utstyret man trenger til en slik omfattende operasjon. ;)SVAR: Jeg har faktisk tenkt å lese boken, på engelsk! Anbefales det, jeg vet ikke?

  Tusen takk for tipset om vannblemmen! Nå skal jeg finne fra utstyret man trenger til en slik omfattende operasjon. 😉

 11. SV: Nesten hele familien er fra Åsane, så må jo selvsagt heie på de da:D Er jo halvt bergenser vettu 😉 SV: Nesten hele familien er fra Åsane, så må jo selvsagt heie på de da:D Er jo halvt bergenser vettu 😉

 12. @Mariell: kanskje det kanskje;)

  @Jeanette: ja, noen ganger ser de som er yngre enn meg, eldre ut enn meg. Jeg gikk for barn på bussen en gang, men dem som kom bak meg fra skolen, de måtte si halv.

  @Karoline R: Enig!

  @Charlotte Nilsson: tusen takk;)

  @Gunnhild: Den er det! Enig!

  @Martha: Ja, barnehagen legger litt forventninger de også..mange av dem. Barnehager skal være lek!

  @KAYSO: Takk for kommentar;) og takk for info;) fint at du kommer med slike innspill.

  @ANNISA: Engelsk er jo et artig språk og lese på;) værsegod!!

  @Kari: Ja, jeg vet! hehe;)@Mariell: kanskje det kanskje;)

  @Jeanette: ja, noen ganger ser de som er yngre enn meg, eldre ut enn meg. Jeg gikk for barn på bussen en gang, men dem som kom bak meg fra skolen, de måtte si halv.

  @Karoline R: Enig!

  @Charlotte Nilsson: tusen takk;)

  @Gunnhild: Den er det! Enig!

  @Martha: Ja, barnehagen legger litt forventninger de også..mange av dem. Barnehager skal være lek!

  @KAYSO: Takk for kommentar;) og takk for info;) fint at du kommer med slike innspill.

  @ANNISA: Engelsk er jo et artig språk og lese på;) værsegod!!

  @Kari: Ja, jeg vet! hehe;)

 13. Så bra innlegg! Utviklingen til barn nå til dags skremmer meg..Så bra innlegg! Utviklingen til barn nå til dags skremmer meg..

 14. @Belinda Jakobsen: tusen takk.. jeg er helt enig du.. @Belinda Jakobsen: tusen takk.. jeg er helt enig du..

Skriv et svar